Mad Men are still alive

de  hoofdrol spelers van de bekroonde tv serie Mad Men

15 mrt Mad Men are still alive

De Nederlandse marketing- en reclamewereld blijft een mannenwereld, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit. Mannelijke waardes overheersen in de bedrijfscultuur van reclamebureaus en marketingafdelingen. Omdat marketeers en reclamemakers zich in hun werk voornamelijk beroepen op brainstorm en intuïtie ontstaat er een mogelijke valkuil. Tachtig procent van alle aankoopbeslissingen wordt namelijk genomen door vrouwen, die door een totaal andere bril naar de wereld kijken.

Uit onderzoek uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van SparkAvenue blijkt namelijk, dat mannelijke waardes als individualisme en competitiedrang binnen de marketing- en reclameberoepsgroep nog altijd hoog scoren. Marketing- en reclamevrouwen hebben opvallend genoeg sterkere masculiene waarden dan mannen uit deze beroepsgroep, zo blijkt uit het onderzoek. De onderzochte marketeers gaven tevens aan dat intuïtie en inleving de voornaamste bronnen voor het ontwikkelen van marketingstrategie en campagnes zijn.  En juist daar, ligt volgens de onderzoekster Mijke de Vette, een mogelijke valkuil.

Aangezien 80% van alle aankoopbeslissingen wordt genomen door vrouwen duiden de onderzoeksresultaten op een gap tussen de consument en de industrie. Masculiniteit domineert nog steeds in die beroepen, die geacht worden te praten met de vrouwelijke consument. “Een gemiste kans,” volgens Mabel Nummerdor eigenaar van SparkAvenue; feminine marketing. “Er valt zoveel winst  te behalen door het beter marketen van vrouwen. Marketeers zouden zich bewuster kunnen zijn, van het feit dat zij zich bewegen in een masculiene omgeving en dat hun wereld niet maatgevend is voor de Nederlandse consument. Mannen en vrouwen zijn radicaal verschillend en het loont zich om je als marketeer te verdiepen in genderkennnis, iets wat tot op heden nauwelijks gebeurt.”

In de bekroonde Tv-serie Mad Men, wordt niet alleen het reclamebureau zelf, maar ook de communicatie met de vrouwelijk consument gedicteerd, door gladde, kettingrokende mannen. Dit beeld van Madison Avenue uit de jaren 60 lijkt weliswaar achterhaald, maar  in de Nederlandse marketingpraktijk anno 2011, lijkt er van een totale verandering nog geen sprake.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.